Met de fiets

Hoewel de weg naar Sandfirden doodloopt, is het zeker de moeite waard tijdens uw fietstocht door Zuidwest Friesland een keer de afslag Sânfurd te nemen.

Tussen Oudega SWF en Gaastmeer kunt u op een gegeven moment naar Sandfirden afslaan. Na ongeveer 1 kilometer trappen bent u al bij het kerkje. U kunt het kerkje bezichtigen, iets in het gastenboek schrijven, een broodje eten op één van de bankjes die voor de kerk staan met uitzicht op het meer. Ook is er een toiletvoorziening tegenover het kerkje.

Een vers broodje kunt u kopen bij de Doarpswinkel in Oudega, 2 kilometer verderop of in de Dagwinkel van Gaastmeer.

Een prachtige fietsroute die wij u zeker willen aanbevelen is als volgt: Oudega – langs Doris Mooltsje over het Brekkenpaad naar Nijhuizem – Workum – It Heidenskip – en dan met het pontje over naar Gaastmeer en terug naar Oudega (tussen Gaastmeer en Oudega de afslag Sânfurd nog even nemen). Net buiten Oudega, bij het strandje aan de Oudegaaster Brekken, kunt u de auto mooi parkeren.

Het Brekkenpaad is een van de mooiste fietspaden van Nederland. Als u hier fietst heeft u – over het meer – steeds het uitzicht op het dorpje Sandfirden. Er zijn vele vogels die in het natuurgebied ‘De Ryp’ (Fryske Gea) tussen het fietspad en het spoor leven. U komt langs een gedenkbord van Gerben Rypma, schilder en dichter die op deze plek een klinte (kleine schuilplaats) had, van waaruit hij werkte. In Workum is het zeer de moeite waard het museum van schilder Jopie Huisman te bezoeken.

We hopen dat u het zo mooi vindt op Sânfurd dat u misschien ‘stiper‘ wilt worden, om ons te helpen het kerkje en de woningen eromheen te onderhouden.