Toevallig landschap

Het is alweer 10 jaar geleden dat Rotterdammer Gerco de Ruijter met zijn vlieger een luchtfoto maakte van het kleine Friese dorpje Sandfirden.

In 2009 – toen de drone nog niet voorhanden was – werden luchtfoto’s meestal vanuit een vliegtuigje gemaakt. De Ruijter was vanaf 1993 als zweeffotograaf zijn tijd vooruit door met een vlieger, een touw, een statiefpoot en een camera zijn beelden te schieten.

De Ruijter werd destijds door Atelier Fryslân gevraagd om met zijn vlieger plekken te fotograferen die door Friezen werden aangegeven. Niet alle ideeën bleken even geschikt. Hij zocht een twintigtal plekken op en nog iets minder vonden hun bestemming in een boekje.

Atelier Fryslân heeft van oktober 2008 tot oktober 2012, ongevraagd en gevraagd geadviseerd over de ruimtelijke kwaliteit in Fryslân. Het Atelier heeft met haar adviezen geïnspireerd en gestimuleerd met als doel de ruimtelijke kwaliteit van Fryslân verder te brengen. 

Het resultaat van Sânfurd was een afdruk in het boekje ‘Toevallig landschap’ en een mooie plaat van Sandfirden die in het Fries Museum te Leeuwarden kwam te hangen.